Biografie

Nax (Xander Stok) is al ruim 20 jaar actief in de muziek. Zanger/gitarist/songwriter van 'The New Shining' en bekend van de radio-hit 'Can’t Make Up My Mind'.

Na z'n hele leven in bands gespeeld te hebben, besloot hij om solo verder te gaan onder 'Nax' in het voorjaar van 2014. Nax' debuut solo-album 'Heart Fire Home' komt in het voorjaar van 2017 uit. 

“'Heart' staat voor het gevoel waarmee ik de nummers schrijf. Alles op gevoel. 'Fire' voor de passie en de -soms idiote- 'do or die' mentaliteit die ik erop na houd'. 'Home' is een terugkerend thema in veel van m'n songs. Of beter gezegd, het vinden van m'n thuis."Mental breakdown
 
Begonnen als songwriter/lead-gitarist in een metalband, startte hij in 2008 de succesvolle heavy rock-band 'The New Shining'. Alleen dit keer nam hij de lead-vocals voor eigen rekening. En niet onverdienstelijk. De band werd binnen gehaald door 3FM, speelde in binnen– en buitenland, was de langst lopende (3 jaar) support-act van de Golden Earring. Toch kon dit niet voorkomen dat de zanger/gitarist een 'mental breakdown' kreeg in 2010. 

Tijdens de daarop volgende 2 jaar struggelde de zanger met zijn 'inner- demons'. Waarvan depressies en 'het hier niet thuis voelen' wel de prominentste waren. Dit resulteerde uiteindelijk in het dubbel album Stripped/Full Circle. 25 songs, waarvan 15 intieme, akoestische songs, waarop de zanger zijn ziel blootlegde met persoonlijke, niets ontziende en confronterende teksten.

“Mooiste liedje van 2012” 
Wat volgde na de release van het album was een ware rollercoaster-ride. Het akoestische album Stripped werd 'Album van de Week' bij 3FM, Radio 2 en Radio 1 en ontving maar liefst 3 Edison nominaties en 2 3FM nominaties. 
De single 'Can't Make Up My Mind' werd een grote radio hit, stond wekenlang in de Mega Top 50, werd door Radio 2 gedoopt als 'mooiste liedje van 2012' en kwam datzelfde jaar nog de Top 2000 binnen. De band deed veel radio- en TV optredens waaronder 3FM, Radio 2, Radio 1, 538 en Q Music en DWDD, verkocht 2 eigen clubtours uit en speelde op grote festivals. 
Maar ook nu bleef het knagen bij zanger Nax. Na z'n hele leven in bands gespeeld te hebben, besloot hij, na lang wikken en wegen, om solo verder te gaan onder 'Nax' in het voorjaar van 2014. 

Verder als solo-artiest 
Op zoek naar verdieping en verstilling sloot hij zichzelf 3 jaar op in zijn eigen studio. Geboren uit nood, besloot hij om alles dit keer voor eigen rekening te nemen. Van het schrijven van de liedjes, het inspelen van alle instrumenten tot het zelf opnemen, mixen en produceren. 
“Het was misschien wel de meeste intense en eenzaamste periode uit m'n leven; maar óók de meest inspirerende. Doordat mijn studio zich aan een snelweg bevindt, moest ik noodgedwongen veelal 's nachts opnemen. Tot diep in de ochtend wanneer de vogels begonnen te fluiten.” 

“Het moet écht zijn, anders is het alleen maar geluid.” 
Alsof de duivel 'em op de hielen zat, schreef de zanger/gitarist meer dan 200 songs. De reis verliep van authentieke folk/country songs, door koortsige Beatles-esque, psychodelische trips. 
Wat zich uiteindelijk vertaalde in zijn eigen doordringende, kenmerkende stijl: het herkenbare akoestische tokkel geluid, vaak tegen een epische achtergrond van een mengeling aan sounds, maar altijd gecombineerd met persoonlijke, eerlijke en soms confronterende teksten. “Het moet écht zijn, anders is het alleen maar geluid.” 

Heart Fire Home: “zingen uit je hart, passie en Hiraeth” 
Uit deze enorme hoeveelheid songs koos hij uiteindelijk de 15 meest representatieve nummers. Als rode draad door zijn teksten wisselen de thema's 'Heart, Fire en Home' elkaar af. 

“'Heart' staat voor het gevoel waarmee ik de nummers schrijf. Alles op gevoel. Niet nadenken, maar spelen en zingen uit je hart. 'Fire' voor de passie en de -soms idiote- 'do or die' mentaliteit die ik erop na houd'. 'Home' is een terugkerend thema in veel van m'n songs. Of beter gezegd, het vinden van m'n thuis. Ik heb me hier nooit thuis gevoeld op deze wereld en heb een sterk gevoel van heimwee naar m'n échte thuis. Wat ze in het Welsh zo mooi Hiraeth noemen.” 

Magisch medium 
Toch is het niet alleen maar een melancholisch album geworden. Er is plaats voor hoop, het durven dromen, het mógen dromen, je hart volgen tegen de stroom in. “Muziek is het krachtigste medium, een magisch medium. Meer nog dan erkenning en succes, hoop ik de mensen te mogen raken met m'n liedjes, te bemoedigen en te healen waar nodig, zoals het dat voor mij ook doet en gedaan heeft.” 

Nax' debuut solo-album 'Heart Fire Home' is uitgekomen in mei 2017. 

May 2019

New Album: Elephant

May 2019

2017

Album Nax: Heart Fire Home

Op zoek naar verdieping en verstilling sluit Nax zichzelf 3 jaar op in zijn eigen studio. Geboren uit nood, besluit hij om alles dit keer voor eigen rekening te nemen: van het schrijven van de liedjes, het inspelen van alle instrumenten tot het zelf opnemen, mixen en produceren. In het voorjaar van 2017 verschijnt zijn solo album 'Heart Fire Home'.

2014

Nax schrijft solo album

Tot teleurstelling van fans en professionals, besluit The New Shining een pauze in te lasten, terwijl Nax zich terugtrekt in de studio om aan zijn solo project te werken.

2014

Oktober 2013

Album: Wake Up Your Dreams

Op 17 oktober vindt de cd-presentatie van album 'Wake Up Your Dreams' plaats in een uitverkocht Rotown, Rotterdam. De volgende dag volgt de release en verschijnt het album online en in winkels.

Voorjaar 2013

Edison Pop & 3FM Awards

The New Shining maar liefst 3 Edison nominaties; voor Beste Nieuwkomer, Beste Album en Beste Song. Ook werd de band genomineerd voor twee 3FM Awards: voor Beste Single en voor een 3FM Serious Talent Award.

Voorjaar 2013

Tour 2012-2013

TNS on stage

The New Shining verzilvert het succes met vele liveoptredens, o.a. op Concert At Sea en het Songbird Festival, een uitverkochte clubtour en een 3FM Serious Talent tour.

December 2012

Top 2000

A dream come true: 'Can't Make Up My Mnd' komt binnen in de prestigieuze Top 2000.

December 2012

Zomer 2012

Hitsingle: Can’t Make Up My Mind

Single ‘Can’t Make Up My Mind’ groeit uit tot een echte radio-hit, staat 4 maanden op high rotation op diverse landelijke radiostations zoals Radio 2 en 3FM.

Mei 2012

Album: Stripped / Full Circle

In 2010 slaat de band een andere weg in. "Het moet écht zijn, not just making noise.." Een heftige, donkere periode in het leven van frontman Nax volgt, waaruit na twee jaar intensief schrijven en componeren het wonderlijk mooie akoestische album Stripped ontstaat. Dit album verschijnt als dubbelaar samen met het elektrische Full Circle.

Mei 2012

2009-2011

Golden Earring

2009 tot eind 2011 is The New Shining  het vaste voorprogramma van de levende rock legende ‘The Golden Earing’.

2009

Album: Hedges Against The Night

Na het glorende succes van het debuutalbum, vertrekt The New Shining naar de USA om daar met Erwin Musper (o.a. Bon Jovi, Metallica) het heftige Hedges Against The Night op te nemen. Het album ontvangt lovende recensies in vakbladen o.a. als OOR en het Duitse Rock Hard.

2009

2008

Album: Supernatural Showdown

Debuutalbum 'Supernatural Showdown' wordt opgenomen bij Oscar Hollemans (o.a. bekend van Within Temptation). De band wordt uitegroepen tot 3FM Serious Talent en eind 2008 volgt een top 10 notering in de Amerikaanse alternative charts voor single ‘Red Eyes’.

2006

The New Shining

The New Shining ontstaat in de zomer van 2006. De drie leden van de band, Xander “Nax” Stok (vocals en gitaar), Arjan “R” Nijman (bass en backing vox) en Vincent “Vince” Stok (drums), speelden op dat moment al zo’n 10 jaar met elkaar in diverse bands. In 2006 wordt besloten met z’n drieën verder te gaan onder een nieuwe naam: The New Shining. Naast gitaar neemt Nax nu ook voor het eerst de zang voor zijn rekening.

2006