The New Shining - Wake Up Your Dreams

The New Shining is een Nederlandse poprockband die het vorig jaar wist te flikken op nummer 1571 met het nummer Can’t Make Up My Mind van het akoestische album Stripped.

Het kwam daarvoor op 2 binnen in de Radio 2 top 30 en Stripped werd ‘album van de week’ bij 3FM. Ook werd de vierkoppige band rondom frontman Xander ‘Nax’ Stok drie keer genomineerd voor een Edison (‘Beste Nieuwkomer’, ‘Beste Album’, ‘Beste Song’). De band deed een uitverkochte clubtour, een 3FM Serious Talent tour en onlangs stond de band met Devil On My Tail bij De Wereld Draait Door.

Kortom: de band gaat bijzonder lekker en wordt goed door radioland opgepikt. Vijfde album Wake Up Your Dreams trekt de lijn door van haar voorgangers (Supernatural Showdown in 2008, Hedges Against The Night in 2009 en Full Circle en Stripped in 2012) en mixt akoestische en rocknummers tot een fijn luisterbare mix. Het is niet heel vernieuwend (afsluiter Words Right Out Of My Mouth bijvoorbeeld heeft een duidelijke Moonshadow van Cat Stevens vibe), maar het luistert heerlijk weg. Ultieme potentiële radiohits dus en de band heeft al bewezen dat het die kan scoren.

Zanger Nax zegt zelf nu een veel positiever album te hebben gemaakt dan voorganger Stripped. Dat is inderdaad hoorbaar. Liedjes als opener Run Baby Run (eerste single) en Is This How It Ends (met de blazerssectie van Caro Emerald, de Special Request Horns) zijn uptempo en klinken grotendeels opgewekt. Dat is opvallend, aangezien de zanger ooit een zelfmoordpoging deed en daarna besloot helemaal voor zijn droom om muziek maken te gaan. De openhartige interviews die hij daarover gaf spoorden veel mensen die zich in zijn verhaal herkenden aan hem te mailen en schrijven. Dit inspireerde Nax vervolgens tot het schrijven van het nieuwe album. “Als je niks meer te verliezen hebt, ga dan vol en met alles wat je hebt voor je droom”.

The New Shining draagt zijn muziek op een Amerikaanse manier uit en zou goed passen in een rijtje bands bestaande uit bands als Nickelback, The Killers en The Script. Deze band bestaat uit goede muzikanten die goede liedjes maken, dus het zou terecht zijn als The New Shining echt goed doorbreekt.