The New Shining - Wake Up Your Dreams

The New Shining presenteert 17 oktober hun nieuwe plaat ‘Wake Up Your Dreams’ in Rotown. Na het succes van hun vorige dubbelcd smelten akoestische intimiteit, heavy rock en een vleugje Johnny Cash nu samen op hun vierde album.

Het zijn drukke tijden voor The New Shining vanwege de release van hun vierde album. “Het succes van onze vorige plaat ‘Stripped/Full Circle’ heeft ontzettend veel deuren geopend”, zegt frontman Nax. “We werden genomineerd voor drie Edisons en drie 3FM Awards en hadden een hit met ‘Can’t Make Up My Mind’. Dat helpt enorm. Daardoor krijg je airplay en dat is nog steeds alles voor een band.”

‘Stripped/Full Circle’ kwam recht uit zijn hart, vertelt Nax: “We hebben die plaat helemaal gemaakt zoals wij dat wilden, zonder concessies. Dat juist die plaat ons commercieel succes heeft opgeleverd is geweldig. Last van het succes bij het schrijven voor de nieuwe plaat had ik niet. Succes geeft me juist vleugels. Ik dacht: als ik vanuit mijn hart blijf schrijven, komt het goed.”

‘Wake Up Your Dreams’ is positiever en energieker dan zijn voorganger. Op die plaat zong Nax onder meer over zijn zelfmoordpoging als tiener. “Daar heb ik veel mails over kregen, die ik allemaal heb beantwoord. Ik probeer onder meer kids vooral mee te geven: als je er dan toch een eind aan wilt maken, probeer dan eerst te doen wat je altijd al wilde. Wake Up Your Dreams! In mijn geval was dat muziek maken.”

Nax (Xander Stok) schrijft heel veel liedjes. Van de zestig die hij voor het nieuwe album schreef, staan er twaalf op de cd. “Liedjes komen vaak in mijn dromen binnen. Daardoor slaap ik nooit diep. Ik verkeer altijd in een soort halfslaap, om dingen die ik droom meteen op te kunnen nemen. Dat is slopend, maar het levert me veel moois op. Slapen kan ik over een paar jaar altijd nog.”

Muziek is zijn passie en de ambities van Nax en zijn medebandleden reiken verder dan Nederland: “Duitsland, Engeland, Amerika. Het buitenland staat al heel lang op mijn lijstje en zodra we de kans krijgen, gaan we die stap wagen. Ook zou ik ooit graag met Rick Rubin werken. Hij heeft onder meer de American Recordings met Johnny Cash geproduceerd. Het zou fantastisch zijn om met hem te mogen werken.”