The New Shining - Stripped / Full Circle

Vandaag bespreekt 2 Meter Sessies presentator Jan Douwe Kroekse STRIPPED/FULL CIRCLE, de nieuwe plaat van THE NEW SHINING. “Door Stripped kom je er ineens achter over welke kwaliteiten Nax beschikt: die van een goeie songschrijver.”

Het is een vervelend verhaal waar je mee geconfronteerd wordt als je de bio van The New Shining leest: een zanger die op z’n zeventiende serieus overwoog om een einde aan z’n leven te maken, maar het net niet deed. Je zou uit het verhaal kunnen concluderen dat je ver moet durven gaan voordat je een bandje begint, maar laat ik dat niet doen. En de open doel-opmerkingen liggen voor de hand, laat ik me daar ook niet aan overgeven. Want wat mij interesseert is de muziek op de dubbelaar Stripped/Full Circle. Het is een bekend fenomeen: rockbands die graag ook een andere dan hun vertrouwde recht-toe-recht-aan-kant willen laten zien en dan met een semi-akoestisch album komen. The New Shining doet dat alles in een keer: 10 rocknummers op z’n Amerikaans en 15 nummers semi-akoestisch.

Hoewel de eerste 10 nummers goed zijn, vooral degelijk, zit de verrassing bij The New Shining’s release vooral in het semi-akoestische deel. Omdat het op het tweede deel van het album net allemaal iets minder vierkant, stoer en volgepompt klinkt, komen de songs en zangkwaliteiten van Xander Stok veel beter naar voren. Door Stripped kom je er ineens achter over welke kwaliteiten Xander, muzikantennaam Nax, beschikt: die van een goeie songschrijver. En als ik het aan de songs kan afhoren, dan zou ik willen zeggen dat hij ogenschijnlijk makkelijk speelt en zingt. Type Bart van der Weide (Racoon). Met andere woorden: daar zit een toekomst aan.
En die toekomst kan nu beginnen. Het album zal het goed gaan doen, de optredens zullen er komen. Bij bosjes! Volgens mij is Duitsland gemaakt voor de muziek van The New Shining, maar ook Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Aardig detail is dat de band al een hitje in wording heeft, met Can’t Make Up My Mind. Volgens mij is Breaking The Spell of My Favorite Poison de volgende!