Dag en Nacht (The New Shining)

Een live optreden als support act van FictionPlane was al voldoende: ik was overtuigd door de kracht van The New Shining. Hiervoor moesten we het doen met de albums Hedges Against the Night en Supranatural Showdown. Nu overtreffen ze deze meesterwerken met het album Stripped/Full Circle. Deze dubbelcd laat de Rotterdammers van hun beste kanten zien.

Homines universalia
Ja, kanten. Deze heren kunnen niet alleen gewoon rocken, maar ook hun akoestische nummers blijven boeien. Dat hadden ze zelf ook heel goed door, daarom hebben ze een combinatiealbum gemaakt. De ene kant, Stripped, is ook de stripped versie van The New Shining. Beheerst, gevoelig, in proportie en nonchalant. Nummers als ‘Everything Changes’ zouden makkelijk zomerhitjes kunnen worden. Dat was ook de insteek: goede muziek maken. Niet voor niks zijn uit die negentig nummers die zijn opgenomen, maar vijftien nummers uitgekozen voor het uiteindelijke werk.

Muziek als therapie
Voor zanger Nax (Xander Stok) werkte dit album als een therapie. De muziek heeft hem geholpen een heftige periode door te komen en allerlei gebeurtenissen in zijn leven te verwerken. De invloed hiervan is goed te merken in nummers als ‘Never Ending Song’. Dit nummer is extra opvallend door zijn symfonische invloeden. Echt akoestisch valt dit nummer amper meer te noemen. Het enige akoestische is de gitaar. Het hele album is misschien niet direct vrolijk, maar het zorgt er wel voor dat je direct wilt meezingen.

Doordacht, maar niet gekunsteld
Toch blijkt het daarvoor vaak toch ingewikkelder, dan op het eerste gehoor lijkt. Dit is waarschijnlijk waarom de rustige nummers mij nog niet de neus uitkomen, zoals zo vaak met die twee rustige nummers op een heel album al het geval is. Hier is over nagedacht, dit zit goed in elkaar en hier kun je niet omheen. Ook niet als ballad-hater.

Niet alleen blind rocken
Het andere album Full Circle is het elektrische broertje van Stripped. Dit is The New Shining zoals ik ze ken; rockend, aanstekelijk en on-ge-lo-felijk lekker! Bij opener ‘Better Off’ beginnen je voeten al te kriebelen. De duistere tekst maakt niets meer uit, dat zingt eigenlijk wel lekker mee. De stem van Nax ligt lekker in het gehoor, zowel akoestisch als elektrisch. Dat is een kwaliteit die ook niet elke zanger heeft en dat mag wel gezegd worden.

Ook ‘Burning Down Love’ springt eruit. Dit is het geluid dat je verwacht, wanneer je het hoesje en het boekje bekijkt. Grungy rock met een dramatisch randje. Overigens bevat Full Circle ook zo zijn rustige nummers. Zat, eigenlijk. ‘Lay My Head Down’ is er zo eentje. De beperkte tekst en de sfeer ademt vredigheid en rust. Dit duurt echter niet lang. Wanneer ‘Tell Me Lies’ begint, weet je al hoe laat het is. Het agressieve toontje van de refreinen is typisch voor The New Shining en zo kennen we ze. Perfect om mee te brullen wanneer deze heren het dak eraf rocken.

Giel Beelen, Frits Spits en anderen; wij wisten het allang, maar inderdaad, The New Shining is een topband! Ze hebben ons dan ook niet teleurgesteld. Laat die clubtour maar beginnen, deze gasten zijn niet te houden.