PLUG IT IN 120: THE NEW SHINING

Klik hier voor de Tiplist - mei 2012 - Next Best Band (When We Collide)

The New Shining gaat alweer een tijdje mee, in de zomer van 2006 hingen de broers Xander 'Nax' en Vincent Stok samen met bevriend bassist Arjan Nijman dit naambordje boven de gevel, overigens speelde het drietal toen al zo'n 10 jaar samen. Na 2 jaar brachten ze hun debuutalbum 'Supernatural Showdown' uit. Nog geen jaar later zaten ze in Amerika om hun tweede album, 'Hedges Against The Night', op te nemen, die vervolgens in 2009 uitkwam.

De afgelopen jaren speelde The New Shining op vele podia en festivals. Zo waren ze te zien op Bospop, in Ahoy, Heineken Music Hall en als finalisten bij 'De Grote Prijs van Nederland'. Ook speelde de band van 2009 t/m 2011 als het vaste voorprogramma van The Golden Earring.
Na deze succesvolle maar drukke jaren besloot Vincent de band te verlaten. Sinds kort is hij vervangen door Roel van der Sluis.
Afgelopen vrijdag (25 mei 2012) werd het dubbel-album 'Stripped/Full Circle' gepresenteerd. 'Stripped' is letterlijk de uitgeklede versie van The New Shining, een akoestisch album met kleine breekbare liedjes maar stiekem soms ook groots met strijkorkest. De wederhelft van 'Stripped' is 'Full Circle' beschrijft de band zelf als volgt: Een soort kruising van Foo Fighters en U2-achtig. Energie, emotie, melodie, passie, wall of sound.

'Can't Make Up My Mind' is de eerste single van 'Stripped'. De video werd opgenomen in studio The Green Room waar Nax zo'n 1,5 jaar door heeft gebracht en in die tijd ongeveer 90 nummers heeft geschreven

We stelden natuurlijk ook nog wat vraagjes aan TNS:

Waar staat The New Shining voor?

Naast mijn voorliefde voor de schrijver Stephen King past deze naam ook prima bij de muziek die we maken", aldus zanger/gitarist Nax: "in het boek 'The Shining' staat het fenomeen shining centraal. Wat zoveel inhoudt als communiceren zonder te praten. De link is snel gelegd: als er iets is wat alle grenzen overschrijdt, dan is het toch wel muziek. Muziek is misschien wel hét ultieme communicatie middel. Muziek is magisch. Deze naam dekt voor ons echt de lading die onze muziek met zich meedraagt.

Wat weet nog niemand over jullie?

Pfff…als je vriend bent op facebook, hyves, myspace, twitter..dan is er weinig wat mensen nog niet weten..óf wacht…we spelen al sinds jaar en dag Mariokart op de Nintendo!! Ja, dat klinkt misschien gay, maar niet meer als je ons hebt zien spelen..met het mes tussen de tanden! Dat houdt ons al jaren “sane in the head”. Daardoor liggen we nu niet in de foetushouding met duim in de mond op het podium te rollen haha..

Waarin onderscheidt The New Shining zich van andere bands?

De combi van popelementen met heavy rock. We schrijven graag catchy, meezingbare refreinen in een loodzwaar bedje. Ook krijgen we vaak te horen dat het zo internationaal klinkt. Sowieso is alles wat we schrijven heartfelt, gepassioneerd. Muziek is voor ons de reden van ons bestaan, onze zuurstof.

Wie zijn jullie inspiratiebronnen?

“Mooie” mensen die ergens voor durven te gaan, een risico durven te nemen, geloven in een droom. Dat kan lopen van bijvoorbeeld onze sponsors, zonder hun zouden we nergens zijn, Bisschop Tutu tot Dave Grohl van de Foo Fighters.

Naar welke artiesten luisteren jullie zelf?

Veel! ..but to name a few: Foo Fighters, Muse, Johnny Cash, Dave Matthews, Bach, Queen, Pink Floyd, Led Zep, AC/DC en vele anderen.

Welk nummer van een andere artiest hadden jullie willen schrijven?

“Best of You” van de Foo Fighters. De ultieme “love” song! Of “Where the Streets have no Name” of “One” van U2…té mooi..

Wat is de grootste blunder die jullie hebben gemaakt tijdens een optreden?

Wat we ons nog kunnen herinneren..onze eerste tour met de Golden Earring..te lang blijven feesten de avond/nacht in 013 ervoor, volgende dag met dichte ogen en zware kater in Wateringen spelen ergens in een sportzaal..dan duurt een optreden lang! En toch was dat uiteindelijk één van onze betere shows Iets wat vaker gebeurt: Nax die weer eens te wild loopt te doen en ergens van het podium afdondert haha..

Wat zouden jullie doen als jullie geen muzikant waren geweest?

Manager van een band geweest..dan verdien je tenminste wél geld! ;)

Wat is de grootste uitdaging die jullie als band tegen zijn gekomen?

15 jaar samen muziek maken en nog steeds gaan voor een droom én nog steeds vrienden zijn én lol hebben in muziek maken.

Wat zouden jullie als band graag willen bereiken?

Naast uiteraard world domination ;), toch wel graag dat we onze boterham met het schrijven en spelen van onze nummers kunnen verdienen..zodat we kunnen blijven doen waar onze passie ligt.

Met welke artiest/band zouden jullie nog wel eens samen willen werken en wat voor nummer zou dat worden?

Nax: ik zou erg graag nog eens een duet willen doen met Dave Grohl (Foo Fighters), akoestisch klein of juist héél groot: de grootste meest energieke rock song ever spelen met de Foo’s. óf een duet met Adele, geweldige artieste!

Can't Make Up My Mind is deze week te zien op 101TV, FOK!, Alternative Blog, Deadline, Cultuur Bewust en Jimmy Alter. De Next Best Band uitzending van 101TV is iedere maandag om 21.00 en wordt de rest van de week herhaald om 21.00 en 0.00.