Luister en kijk naar The New Shining

Ontdekking Giel Beelen zingt over zelfmoord

AMSTERDAM - Xander Stok was 17 en zou chirurg worden. Maar hij voelde zich niet passen in deze wereld. Op het VWO nam hij het besluit zelfmoord te plegen. „Het was geen dreigement. Ik wilde het echt doen.” De ontdekking van Giel Beelen heeft er nu een album over gemaakt.

„Ik heb aan de waterkant gestaan om mezelf te gaan verdrinken. Op het laatste moment dacht ik, als het leven toch niks meer waard is, wat zou ik nog willen doen voor ik sterf. Het antwoord was muziekmaken. Ik kreeg de gitaarsolo van November Rain van Guns and Roses, in mijn hoofd. Dat leek me magisch om te kunnen spelen. Het lukte al na één jaar. Ik heb toen weer verlenging genomen en ben zelf gaan componeren. De liedjes komen vaak in mijn dromen. Ik schrijf dag en nacht. Muziek houdt me in leven.”

Xander is nu 17 jaar verder en vertelt zijn openhartige verhaal voor het eerst op het derde album van zijn band The New Shining, dat volgende week verschijnt. Het is een dubbelcd met de dromerige akoestische cd Stripped en de stevige elektrische cd Full Circle. Vandaag komen er twee singles uit Can’t make up my mind en When We Collide.

Xander Stok is sinds het vorige album van de band een van de favorieten van Giel Beelen en de fameuze studio the Grien Room in Leeuwarden. Studiobaas Nico Outhuijse heeft de Rotterdammer met zijn bassist Arjan Nijman en drummer Roel van der Sluis zelfs anderhalf jaar de tijd gegeven om het album op te nemen.

Pluggers Rudo de Raaff en Pjotr Wessels geloven in een internationale doorbraak van The New Shining. Xander, die zichzelf Nax noemt: „Ik maak al vijftien jaar muziek. Maar dit is de eerste keer dat ik echt in mijn ziel laat kijken. Ook omdat ik jonge mensen, die met hetzelfde rondlopen hoop wil geven. Zelfmoord plegen is niet de enige optie. Het belangrijkste in het bestaan is liefde en er zijn altijd mensen die van je houden.”

Zachtjes zegt hij: „Ik heb mijn ouders pas een half jaar geleden verteld over mijn gedachtes van toen. Ze waren geschokt. Dit voelt als mijn wedergeboorte.”