NEXT BEST BAND: THE NEW SHINING

Een paar weken terug stond deze band in het voorprogramma van de Golden Earring in Ahoy, Rotterdam. Ze maken heftige rock met harmonieuze melodieën. Toch schuwen ze de intimiteit van muziek niet, want ze zijn momenteel bezig met de opnames van een akoestische plaat. Tijd om eens wat meer over deze harde werkers te weten te komen!

Ten eerste, hoe is de band onstaan?
"The New Shining ontstond in de zomer van 2006. We zijn met z'n drieën: Nax (vocals en gitaar), R (bass en backing vox) en Vince (drums) en speelden al zo'n 10 jaar met elkaar in diverse bands. In 2006 werd besloten met z'n drieën verder te gaan onder een andere naam. Naast gitaar nam Nax nu ook voor het eerst de zang voor zijn rekening. Het bleek een gouden greep te zijn. Voor het eerst leek alles te kloppen". April 2008 kwamen ze voor het eerst naar buiten met hun debuut CD 'Supernatural Showdown' gemixt door Oscar Holleman (van oa Within Temptation , Krezip, Heideroosjes). De nieuwe single ShadowCast van hun onlangs verschenen tweede CD Hedges Against the Night, opgenomen en gemixt door top-producer Erwin Musper (van oa Bon Jovi, Metallica, David Bowie), werd getipt door Giel Beelen (3FM) als "innovatief"; over TNS zei Giel het volgende: "verrassend, zo'n band kennen we helemaal niet in Nederland".

Hoe zijn jullie tot deze bandnaam gekomen en wat betekent deze naam voor jullie?
"Naast mijn voorliefde voor de schrijver Stephen King past deze naam ook prima bij de muziek die we maken", aldus zanger Nax: "in het boek 'The Shining' staat het fenomeen shining centraal. Wat zoveel inhoudt als het communiceren zonder te praten. De link is snel gelegd: als er iets is wat alle grenzen overschrijdt, dan is het toch wel muziek. Muziek is misschien wel hét ultieme communicatie middel. Deze naam dekt voor ons echt de lading die onze muziek met zich meedraagt."

Waarin onderscheidt The New Shining zich van andere bands?
"De combi van popelementen met heavy rock. We schrijven graag catchy, meezingbare refreinen in een loodzwaar bedje. Ook krijgen we vaak te horen dat het zo internationaal klinkt. Sowieso is alles wat we schrijven heartfelt, gepassioneerd. Muziek is voor ons de reden van ons bestaan, onze zuurstof."

Naar welke artiesten luisteren jullie zelf graag?
"Pffff... Moeilijk…het is heel divers binnen de band; Foo Fighters, U2, Muse, Green Day, Johnny Cash, Alter Bridge, Led Zep, AC/DC, Pink Floyd en Queen.Vince heeft bijvoorbeeld voorliefde voor punk, R voor klassiek met op stip een zekere meneer Bach; Nax heeft ernstig zwak voor Guns N Roses (niet te verwarren met de nieuwe!) en dan in het bijzonder voor de beste gitarist ever: Slash! Te veel soul in één man!"

Wat is de grootste blunder die jullie hebben gemaakt tijdens een optreden?
"Dat zijn er meerdere geweest! Bijvoorbeeld Nax die als een idioot over het podium liep te rausen, met z'n voet achter een snoer bleef hangen en R met een kopstoot van het podium knock out sloeg... Ondanks dat toch wel erg vet optreden! Maar 't meest recente was in Ahoy, toen we openden voor de Earring. Super vet optreden! Bij het laatste nummer, Bugz, waar we altijd helemaal los gaan, brak Nax zijn gitaarband en kletterde boven op zijn effectenbak. Die vervolgens als een goed verlicht bordeel begon te knipperen. Gelukkig was alles goed te volgen op twee grote videowalls. Wat voor je gevoel als drie jaar en het eind van je leven voelt, was in werkelijkheid 40 seconde. Het duurde zo lang voor Nax alles weer aan de gang kreeg, na reanimatie van het effecten-pedaal en het switchen van gitaar. Het mooie was dat al die tijd het publiek met de song bleef meeklappen en later na afloop kwamen vertellen dat dat een te gekke act was! Nou ja…zo is Pete Townsend van The Who ook ooit eens begonnen..."

Hebben jullie nog een leuk backstage-verhaal?
"Mmm..even niet paraat, maar om beeld te schetsen: vóóraf moeten we altijd wakker gemaakt worden om vervolgens hyper het podium op te rennen. Naderhand is het altijd té gezellig en veel te laat geworden!"

Wat zijn jullie bandrituelen?
"Altijd een bandhug voor het optreden! Voor de rest: Nax heeft altijd 'just in case Jagermeister' bij zich en vaak is dat ook de case."

Wat hebben jullie over vijf jaar bereikt?
"We hopen dan een hit gehad te hebben en te kunnen rentenieren: een studio te kopen en alleen maar bands te produceren voor de rest van ons aardse bestaan..heerlijk haha! Maar iets serieuzer: sinds april 2008 is het zo hard gegaan (release debuut CD), we zijn nu 2 jaar verder. Laat staan als we straks vijf jaar verder zijn. Dan hopen we toch wel in ieder geval Pinkpop en Lowlands gehad te hebben en veel in het buitenland te spelen. Rijk hoeven we niet te worden, als we maar onze boterham ermee kunnen verdienen zodat we de rest van ons leven muziek kunnen maken!"

Welk bandlid is het meest rock 'n roll?
"We'd have to say: Nax..probably. Heeft een ernstige voorkeur om zichzelf totaal verliezen in muziek, staat vaker los van dan in de realiteit en daarnaast de nodige moeite om met drank en vrouwen om te gaan. R volgt al heel snel op de voet. Vince is het meest down to earth en daarom broodnodig in deze band!"

Wat weet nog niemand over The New Shining?
"Mensen kennen ons voornamelijk van het energieke live spelen; groots, energiek en keihard knallen. Dat is ook wat we graag doen. Maar wat de meesten niet weten is dat we ook erg graag akoestisch spelen. Hoe kleiner en intiemer, hoe beter. Daar voelen we ons ook erg in thuis. Vandaar dat we nu achter de schermen onze nieuwe akoestische CD aan het opnemen zijn. Veertien nieuwe tracks. De bedoeling is dat de CD na de zomer gaat uitkomen, als we het gaan redden dan gaat de single nog voor de zomer uitkomen. Een leuk weetje is dat Nax drie duets heeft opgenomen met Mirjam Timmer van Twarres. Een combi die je niet snel verwacht misschien, maar die erg verrassend heeft uitgepakt. Zo verrassend, dat gedacht wordt aan een van deze duets als de nieuwe single! Dit is een echte scoop!"

Kunnen jullie wat vertellen over het nummer en de clip ShadowCast?
De videoclip (storyboard) en setting is volledig door onszelf gerealiseerd. Daarnaast hebben we natuurlijk wat hulp gehad met de productie! De song gaat eigenlijk over een "refugee", vluchteling. De machteloosheid en vaak uitzichtloosheid als je je in zo'n situatie bevindt. Er was een tijd sprake dat het Rode Kruis de videoclip zou sponsoren, maar uiteindelijk ging ons dat te lang duren en hebben we zelf sponsors gezocht en de clip gerealiseerd. De clip komt nog regelmatig voorbij op MTV/TMF."