NIEUWE VIDEO: THE NEW SHINING - RED EYES

The [New] Shining is terug met een nieuwe single en alweer een bijzondere videoclip. Deze keer vlogen de mannen naar Amerika om aldaar een sfeervolle animatievideo te laten maken door studio Free Radical. De hoofdrolspeler (die trouwens verdacht veel wegheeft van zanger Nax) moet naar de andere kant van de wereld om daar iets belangrijks te doen. Natuurlijk zou hij zijn vriendin liever niet achterlaten maar hij heeft geen keus. Hij wil niet, maar hij moet.

We kunnen wel stellen dat het noodlot er alles aan doet om hem op andere gedachten te brengen. In de loop van de clip krijgt het mannetje achtereenvolgens te maken met vallende airconditioners, taxi's die van de brug storten, steile berghellingen waar hij op de fiets van af stuitert en bloeddorstige honden die hem achtervolgen. Het is alsof de hele wereld hem probeert in te fluisteren dat hij beter terug naar huis kan gaan om alles veilig bij het oude te laten. Waar hij natuurlijk niet naar luistert. Soms moeten we nu eenmaal moeilijke beslissingen nemen om vooruit te komen.

De animaties hier hebben iets onmiskenbaar Amerikaans. Volgens de website zijn ze getekend door Bryce Kroll en geanimeerd door (broer/neef/toevallige naamgenoot?) Perry Kroll, en inderdaad is er een duidelijke tweedeling. De hele clip bestaat uit illustratieve tekeningen die bijna met tegenzin tot leven komen. Het is alsof je bladert door één van die 'bewegende prentenboeken' uit iedereens jeugd. Met kartonnen lipjes onderaan de bladzijde waardoor er iets in de tekening verschuift. Het levert een unieke videoclip op die volzit met grappige details (zoals de eigenaar van de honden die zelf al het hondenvoer zit op te eten - daarom hebben ze dus zo'n honger)

En de muziek?
Naar verluidt vonden veel Nederlandse dj's de vorige single van The [New] Shining wél erg goed, maar waren ze bang dat het te luidruchtig zou zijn voor de gevoelige oortjes van het Nederlandse publiek. In het buitenland wisten ze wel beter, maar goed, met Red Eyes krijgen de heren dj's alsnog hun zin. Tijdens de coupletten neemt de band nu wat gas terug waardoor het uiteindelijke refrein (nog steeds een stevige muur van geluid) wat minder aanvoelt als een klap in je gezicht. Zelf vond ik die klap eigenlijk wel lekker, maar ook in deze iets subtielere vorm blijft The [New] Shining een wereldband.