HE [NEW] SHINING - SUPERNATURAL SHOWDOWN

Na jaren van wisselende samenstellingen en voortkomend uit andere bands, ziet The [New] Shining in de zomer van 2006 het levenslicht. Het trio Xander 'Nax' Stok (zang, lead gitaar), Vincent 'Vince' Stok (drums) en Arjan 'R' Nijman (2e zang, basgitaar) maken wat zijzelf noemen heavy rock, vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Nickelback. Direct duikt het trio de studio in en neemt daar hun debuutalbum 'Supernatural Showdown' op. Het album wordt begin 2007 gemixt door niemand minder dan Oscar Holleman (onder meer Within Temptation, Nailpin en Heideroosjes) en het artwork is van de Amerikaanse kunstenaar Perry Kroll. In januari 2008 wordt een platendeal met Flow Records getekend en White Mountain (Moke, Kraak & Smaak) neemt het managementgedeelte voor hun rekening.

Afgelopen maand werd de eerste track 'Temptation' als clip en single uitgebracht en deze is al regelmatig bij onder andere 3FM te horen geweest. Het gaat dus snel bergopwaarts met de heren. Op hun album 'Supernatural Showdown' krijgen we 14 songs te horen van eigen hand. Hoewel... het nummer 'Hurt' is natuurlijk een cover. Wij haalden de vergelijking met Nickelback al even aan. Als je goéd luistert, dan heeft vooral de dynamiek en ook het geluidstechnische gedeelte van het album hiervan heel veel weg. Tóch hebben we hier echt met een puur Hollandse band te maken. Er wordt vooral getracht binnen de eigen grenzen heel veel energie te stoppen in de nummers. Je merkt dat het album écht live is opgenomen en dat is verfrissend in een tijd van veel studiobands.

'Temptation' is de opener en dus eerste uitgebrachte single van het album. 'Red Eyes' doet het met een kort uitstapje naar gitaarpop, maar breekt vervolgens energiek los. Ook 'Heroine' is alweer zo'n vlammend nummer. Het klinkt zo herkenbaar. 'Someone Like You' is emo te noemen. 'Hurt' staat er in twee uitvoeringen op: de eerste is de eigen interpretatie van de band zelf. De tweede versie tracht heel dichtbij de uitvoering van wijlen mijnheer Johnny Cash te komen. En dan leg je de lat hoog als band, in dit geval wellicht té hoog, vinden wij. Maar er zijn nog meer prachtige songs te vinden op deze cd. Zoals 'It's A Shame', waar duidelijk wordt wat men aan kwaliteiten in huis heeft. Het klinkt alweer zo vertrouwd. 'Shadows In The Room' is een prachtig instrumentaal sfeervol stukje van ruim een minuut. En wat een contrast dan weer met 'Stand Back', waarvan het intro haast nu-metal klinkt. Met nog vier nummers die de verschillende stijlen van dit album toch bijzonder maken, sluiten we af.

En zo is het debuut van The [New Shining] een sterk staaltje van perfectie. De bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld, de dynamiek is er en het album is geluidstechnisch afgewerkt tot in de puntjes. De liveshows zullen dat alleen maar bevestigen. 'Supernatural Showdown' is al met al een stevig rockalbum met sterke songs, dat je als een muzikale achtbaan meeneemt een klein uurtje lang. Hard aanzetten met een brede glimlach en het zonnetje erbij, is het devies.

Aantal tracks: 14
Speelduur: 55:14 minuten

In onze MusicPlayer kun je zes nummers horen en meer informatie vind je via de artiestenpagina van The [New] Shining.