Biografie

Read in English.

The New Shining

So I feed the fire as I'm running through the rain,
I gotta catch the liar who is feeding off my shame”
(Black Dog on album Elephant)

Na ruim 5 jaar radiostilte is dit het nieuwe, 6e studio-album van
The New Shining: ‘Elephant’.

12 songs prijken op dit nieuwe album van de rockband die in 2012 vriend en vijand verraste met het intieme, akoestische nummer 'Can't Make Up My Mind'. Het nummer werd een klassieker op NL radio. 

Break
Na een rollercoaster rit van radio/tv-optredens, festivals, clubtours en interviews nam de band begin 2014 een tijdelijke break. Nax, zanger/gitarist en tevens songwriter van de band: “De band had behoefte aan een adempauze. Wat mensen wel eens vergeten, is dat wij vóór ons succes met album Stripped/Full Circle al jaren van knokken erop hadden zitten. Dat gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Tuurlijk genoten we van ons succes, maar sommige leden hadden écht behoefte aan een moment van reflectie.”

Solo Project
Dit moment van rust nam zanger Nax te baat om zijn lang geanticipeerde solo project op te zetten. “Ik heb me 3 jaar lang het hubekelubus geschreven. Ik experimenteerde met alles wat ik tegen kwam. Synths, psychedelische muziek, authentieke roots muziek  en bouwde ondertussen mijn eigen studio op. Ik wilde de diepte in qua songwriting, qua teksten schrijven, maar óók v.w.b. arrangeren, opnemen, produceren en mixen. Drie jaar heb ik me in stilte teruggetrokken om mezelf weer te kunnen voélen en horen denken. 

In die tijd heb ik veel geleerd over muziek schrijven en produceren, maar óók over mezelf. Sommige mensen worden benauwd als ze denken aan 3 jaar alleen met zichzelf te zijn. Voor mij is het een oase. Los van de wereld, de jachtigheid, het geleefd worden. En stil te kunnen staan bij échte dingen.”

Dat resulteerde uiteindelijk in het solo debuut album 'Heart Fire Home' van Nax.
(short docu: Finding Home)

Depressie
Helaas omstreeks de release van zijn solo album werd hij overvallen door een zwarte depressie, iets waar de zanger al zijn hele leven mee worstelt. “Ik kon niks meer. Geen promotie, geen optredens, geen interviews, niks. Er zat maar één ding op: muziek schrijven. Dat is nl. het enige wat ik dan nog kan. Én het enige wat dan nog helpt. Dit was één van de zwartste depressies tot nu toe. Ik miste mijn band en besloot een nieuw TNS album te schrijven. Tijdens het schrijven besefte ik me dat muziek me levend houdt en door de zwaarste depressies heen sleept.”

De Onzichtbaren
Weinig mensen beseffen wat het inhoudt om hiermee te worstelen: “Je lijdt in stilte. Onzichtbaar. En dan kan ík hier gelukkig nog handen en voeten aan geven middels mijn muziek. Dat gun ik anderen ook zo. Jaarlijks plegen er nog steeds om en nabij een miljoen mensen zelfmoord. Een miljoen! Ik wil graag díe mensen die lijden in stilte, worstelen met al dan niet een mental illness, een hart onder de riem steken.
Ze bemoedigen, troost en hoop bieden, een stem geven en laten weten dat ze gezien worden. Voor díe mensen is dit album bedoeld. De 'onzichtbaren', de misfits, de mensen aan de rand van de maatschappij. Ik ben één van hen.

Dat verklaart ook de titel van het album: de grote olifant in de kamer..

Electro Rock
Het mooie is dat uiteindelijk die 3 jaar van experimenteren van pas komt. Want Elephant is doorspekt met 80's synth geluiden. De band typeert het zelf als electro rock  met een flinke tik van de jaren 80. “We houden al jaren van de jaren 80. We durven er nu alleen voor uit te komen”, zegt bassist R met een knipoog.

Teksten
Ook op dit album schuwt de zanger het niet om mensen direct in zijn ziel te laten kijken. De plaat staat bol van de persoonlijke, indringende teksten.

“Ik hou van échte teksten schrijven. Over échte dingen schrijven. Heb je niks te melden, dan heb je ook geen liedje, vind ik. De wereld heeft al genoeg noise as it is..”

Eigen productie
De songwriter van de band tekende ook voor de productie van het nieuwe album:” Dit album heb ik voor het eerst from scratch gemaakt. Van het schrijven tot het mixen, produceren en masteren. Als je 'em dan eindelijk in je handen hebt, dat is wel even een momentje hoor!”

Selling Points
Het in 2012 uitgebrachte dubbel album Stripped/Full Circle werd album van de week op 3FM, Radio 2 en Radio 1. De single Can't Make Up My Mind werd een klassieker op NL radio. Radio 2 doopte het tot “mooiste liedje van 2012”. Het verscheen op talloze verzamel-cd's.
Het album kreeg 3 Edison nominaties en 2 3FM Award nominaties.

De band speelde in binnen- en buitenland, verkocht twee eigen clubtours uit, speelde op festivals als Concert at Sea en Songbird en was met 3 jaar het langstlopende voorprogramma van de Golden Earring.

The New Shining is:
Xander 'Nax' Stok: zanger/gitarist
Arjan 'R' Nijman: bas en backing vocals
Roel van der Sluis: drums

‘Elephant’ is uitgebracht in oktober 2019 via Johnny T Records. De nieuwe single van dit album heet 'One By One'. 

Voor persinformatie:
Olga Taal of mail@thenewshining.com 

Press & promotion

JOT Agency
Olga Taal

Presskit

Bio in text, highres photography, artwork

Need more?
mail@thenewshining.com

June 2021

Single release:
This Present Darkness

June 2021

Februari 2020

Single release:
One By One

25 oktober 2019

New Album: Elephant

25 oktober 2019

Oktober 2019

Single release:
Here Come The Waves

September 2019

Single release:
Looks Like Rain

September 2019

2017

Album Nax:
Heart Fire Home

2014

Nax schrijft solo album

2014

Voorjaar 2013

Edison Pop & 3FM Awards

Oktober 2013

Album: Wake Up Your Dreams

Oktober 2013

Tour 2012-2013

TNS on stage

Mei 2012

Album: Stripped / Full Circle

Mei 2012

December 2012

Top 2000

2009-2011

Golden Earring

2009 tot eind 2011 is The New Shining  het vaste voorprogramma van de levende rock legende ‘The Golden Earing’.

2009-2011

2009

Album: Hedges Against The Night

2008

Album: Supernatural Showdown

2008

Zomer 2012

Hitsingle: Can’t Make Up My Mind

2006

The New Shining

The New Shining ontstaat in de zomer van 2006. De drie leden van de band, Xander “Nax” Stok (vocals en gitaar), Arjan “R” Nijman (bass en backing vox) en Vincent “Vince” Stok (drums), speelden op dat moment al zo’n 10 jaar met elkaar in diverse bands. In 2006 wordt besloten met z’n drieën verder te gaan onder een nieuwe naam: The New Shining. Naast gitaar neemt Nax nu ook voor het eerst de zang voor zijn rekening.

2006